Створили найбільшу у світі компанію в галузі квантових комп'ютерів

До нового 2022 року встигли створити нову компанію з розробки, виробництва квантових комп'ютерів та супутнього програмного забезпечення. Вона отримала назву Quantinuum. 


Корінням компанія сягає квантових обчислювальних платформ Honeywell і програмних продуктів Cambridge Quantum. Вони мають намір стати лідерами галузі, адже розробляють не тільки найпродуктивніші квантові комп'ютери, а й надають широке програмне забезпечення.


У компанії Quantinuum працюють вже близько 400 співробітників, приблизно 300 з яких є вченими в галузі квантових наук зі спеціалізацією саме в програмному забезпеченні. Офіси Quantinuum розташовані у Великій Британії, США, Японії та Німеччині. Штаб-квартири компанії знаходяться у Великобританії та в США.


Для того щоб створити нову "квантову" компанію Honeywell планувала відокремити профільний підрозділ Honeywell Quantum Solutions і з'єднати його з компанією Cambridge Quantum. Наразі угода оголошена завершеною. Партнери пройшли всі етапи отримання дозвільних документів у регуляторів зацікавлених країн та готові до співпраці.


Honeywell належить контрольний пакет акцій нової компанії обсягом близько 54 %. Вона вклала в Quantinuum 300 млн доларів, забезпечивши їй стартовий капітал. Крім того, Honeywell надала всі дані з розробки фірмових квантових комп'ютерах, щоб їх продовжили вдосконалювати та розвивати. За словами Honeywell, вона має у своєму розпорядженні найпродуктивніший у світі квантовий комп'ютер. Однак Quantinuum планує перегнати компанію-творяця та вже незабаром представить нові більш потужніші платформи.


Перші фірмові програми з квантової кібербезпеки обіцяють представити вже цього місяця, а в 2022 році Quantinuum планує випустити пакет програмного забезпечення для підприємств фармацевтики, спеціальної хімії та агрохімії для вирішення тих завдань,  які не непосильні для класичних комп'ютерів.