«Розумні» пістолети захистять від нещасних випадків

У 2023 році нова зброя з'явиться на ринку США. Вона розробляється з метою обмежити тих, хто не повинен нею користуватися. Експерти вважають, що це хороша можливість перешкодити дітям чи злочинцям натиснути на спусковий гачок.


За даними консалтингової компанії Small Arms Analytics & Forecasting, продаж вогнепальної зброї встановив рекорд у 2020 році. За рік було продано майже 23 мільйони одиниць. У 2020 році в США сильно зросла кількість вбивств. При цьому більше половини щорічних смертей відбуваються через самогубство з використанням вогнепальної зброї.


Джинджер Чандлер, співзасновник виробника смарт-зброї LodeStar Works, вважає, що етапи автентифікації користувача стануть так званим психологічним бар'єром та захистять від нещасних випадків, самогубств і злочинів.


«Розумний» пістолет калібру 9 мм планують випустити на ринок до 2023 року. У системі SmartGunz підприємця Тома Холланда використовують RFID-чіпи, які встановлюють всередині кілець. Тільки тоді, коли стрілець бере пістолет у руку та розблоковує його, він може стріляти.


Запобіжний механізм розмикається за допомогою трьох способів. У LodeStar інтегровані сканер відбитків пальців і чіп NFC, які активуються телефонним додатком та за допомогою PIN-коду. Компанія Biofire із Колорадо розробляє розумний пістолет ще й зі сканером відбитків пальців.


Холланд вважає, що цю технологію можна використовувати для захисту поліцейських, якщо підозрюваний раптом забере їх зброю; або у випадку, якщо діти знайдуть вогнепальну зброю вдома.


Підприємець очікує, що пістолет, який вже проходить випробування у поліції США, почне продаватися цивільним особам у квітні чи травні цього року. Вартість становитиме 1795 доларів для правоохоронних органів та 2195 доларів для цивільних осіб.



Американський виробник вогнепальної зброї Smith & Wesson у 2000 році вже намагався розробити «розумну» зброю, але угода зірвалася через негативну реакцію з боку впливового лобі.


Скептики стверджують, що така зброя занадто ризикована для застосування у надзвичайній ситуації чи для поліції, яка діє у польових умовах.