Як працює оптичний трансивер?

Сучасні оптичні трансивери - це компактны модулі, розраховані на різні параметри ліній передачі. Їх встановлюють у стандартні електричні порти обладнання. Наприклад, трансивер можна встановити в порти SFP або SFP+.


Важливою перевагою цих пристроїв є те, що інтерфейси можна поєднувати один з одним. Більш стара версія все одно буде підходити до більш нової. Саме тому ви зможете використовувати SFP трансивер у SFP+ порту обладнання. Але все ж перед купівлею краще детально вивчити таблицю сумісності.


Оптичні трансивери відрізняються кількістю роз'ємів. Simplex LC підходять для роботи з одним волокном, а Duplex LC – для роботи з парою. Проте наразі напівдуплексні рішення повністю знято з виробництва. Вони стали неактуальними через зниження вартості внутрішніх вузлів трансивера.


Всього існує два типи трансиверів: одномодові та багатомодові. Пристрої призначені для роботи з однойменними типами волокон. Такі трансивери відрізняються довжиною хвилі, за допомогою якої передається максимальна потужність випромінювання. Для одномодових волокон довжина хвилі – 1310 нм або 1550 нм, для багатомодових – 850 нм або 1310 нм.


А самі волокна відрізняються діаметром "світловодного" каналу, іншими словами, сердечником. Його розмір у одномодового волокна - 9 мікрон, а у багатомодового - 50 або 62,5. Діаметри зовнішніх оболонок становлять 125 мікронів.


Одномодові мережі забезпечують передачу даних на відстані понад 80 км. Але при цьому вони більш критичні до якості волокон, з'єднань та обладнання.


У багатомодових мереж нижчі вимоги, тому вони дешевші у побудові та експлуатації, але довжина лінії не перевищує 2 км. Багатомодові оптоволокни також можна використовувати з одномодовими трансиверами.

Основна роль оптичних модулів у тому, щоб відправляти сигнали, які є мостом передачі електричних сигналів.


Детальніше про товар:


https://stack-systems.com.ua/uk/module