ЄС хоче затвердити єдиний порт зарядки для різних гаджетів

Держави-члени ЄС планують ввести єдиний універсальний зарядний порт для смартфонів, планшетів, навушників та іншої електроніки. Про це заявив місцевий парламентарій. Apple сильно критикує таку пропозицію.

 

Вперше ідея про затвердження єдиного зарядного порту була озвучена Єврокомісією понад десять років тому. Домовитися про загальне технічне рішення із самими виробниками не вдалося. Проте минулого року законопроект таки підготували.

 

Користувачі iPhone і Android давно скаржаться на те, що їм доводиться використовувати різні зарядні пристрої. iPhone заряджається за допомогою інтерфейсу Lightning, а сучасні моделі Android використовують USB Type-C. У 2018 році половина смартфонів використовувала порти USB micro-B, 29% - USB Type-C, а 21% - Lightning. Швидше за все зараз переважають порти USB Type-C.

 

Голосування з цього питання у Європарламенті контролює парламентарій Алекс Агіус Саліба. За його словами, його збираються провести вже у травні і одразу після цього розпочнеться обговорення з окремими країнами про укладання фінального законопроекту.

 

Планується, що рішення ухвалять ще до початку наступного року. Парламентарій також заявив, що не збирається зупинятися лише на смартфонах.

 

На його думку, єдиний порт необхідно ввести для електронних книг, ноутбуків, клавіатур, комп'ютерних мишей, навушників, смарт годинників та електронних іграшок. Однак із впровадженням бездротових зарядних пристроїв таке рішення може стати просто непотрібним.

 

Закон про єдиний універсальний порт набуде чинності через шість місяців після його ухвалення, до цього часу всі виробники смартфонів повинні адаптувати свої пристрої під обраний порт.

 

Apple вже заявляла, що така ініціатива ЄС здатна негативно вплинути на розвиток інновацій. До того ж якщо законотворці змусять споживачів перейти на нові зарядні пристрої, то старі просто викинуть і електронні відходи в рази збільшаться.