Китайский метавсесвіт збираються будувати під пропагандою влади

Агентство Reuters провело опитування серед аналітиків та експертів цієї галузі. Спеціалісти зійшлися на думці, що китайська версія метавсесвіту буде повністю контролюватися державними відомствами. Очікують, що на неї буде накладена цензура і вона буде повністю підпорядкована волі влади Китаю.


Поняття «метавсесвіт» втілює у себе ідею світів віртуальної і доповненої реальності. Найбільші технологічні компанії світу ставляться до цієї ідеї дуже серйозно. У жовтні компанія Facebook перейменувалася на Meta і оголосила про грандіозні плани щодо розвитку віртуальної реальності. А корпорація Microsoft поглинула Activision за рекордні $69 млрд, що теж пов'язали з побудовою метавсесвіту. Очікується, що це буде чимось на зразок інтернету нового покоління. 


Деякі експерти схильні вважати, що китайські проекти в галузі метавсесвіту суттєво поступаються американським чи південнокорейським. У країні недоступні такі VR-гарнітури як Oculus, а власні китайські розробки розвиваються дуже повільно. Напевно Пекін ще не впевнений, що подібні платформи дійсно наберуть належну популярність.


З іншого боку, інтерес китайського бізнесу до метавсесвіту тільки зростає. За даними фірми Tianyancha, у 2021 році більше тисячі великих компаній подали більше 10 тисяч заявок на реєстрацію торгових марок, пов'язаних з метавсесвітом. А наприкінці місяця китайський гігант Baidu заявив про створення першої в Китаї платформи метавсесвіту XiRang, основний етап розробки планується завершити приблизно через 6 років.


Китайські стартапи теж активно розвиваються у цьому напрямку.Тільки з вересня по листопад минулого року такі проєкти залучили від інвесторів понад 1,6 млрд доларів. Експерти підкреслюють, що вже на перших кроках вся китайська галузь метавсесвіту підконтрольна владі Пекіну. На відміну від традиційного інтернет-бізнесу, який спочатку був впроваджений, а потім підпорядкований владі.


Але поки що незрозуміло, як Китай хоче впроваджувати віртуальну реальність. Ігрові технології, які вважаються основними для метавсесвіту, сьогодні активно піддаються цензурі з боку Пекіна.