Створили радіочип, що без шифрування запобігає прослуховуванню

Дослідники з Прінстонського університету придумали методологію, яка будує безпеку не на шифруванні, а на фізичній природі сигналу.

Нагадаємо, що сама природа шифрування має багато похибок. Вона вимагає обміну інформацією між відправником та одержувачем, що вже робить комунікації вразливими для атак. Більше того, потрібні для неї обчислення затримують роботу. А це може бути критичним для безпілотних автомобілів, роботів та інших кіберфізичних систем.

Прагнучи усунути цей недолік, дослідники з Прінстонського університету у статті для журналу Nature Electronics запропонували, як можливо побудувати безпеку у новий спосіб, на фізичній природі сигналу. Це буде узгоджена просторова та тимчасова модуляція високочастотних електромагнітних полів. Для цього винахідники сконструювали бездротовий мікрочіп міліметрового діапазону. Він дозволив запобігти перехопленню радіозв'язку та не збільшив затримку в роботі. Принстонський метод не покладається на звичайне шифрування.

Він формує саму передачу таким чином, щоб перетворювати сигнал підслуховувача в безглуздий шум у будь-яких можливих місцях знаходження. Для цього повідомлення розбивається випадковим чином, і його фрагменти призначаються різним підмножини антен у масиві. Зібрати сигнал у правильному порядку може тільки приймач у наміченому напрямку передачі. В інших же напрямках нарізані сигнали на виході дають тільки шум.

Спроба перехопити повідомлення порушить передачу та буде негайно виявлена. Звісно теоретично, відновити цей вихідний сигнал все ж таки можливо. Для цього потрібні  ІІ-алгоритми, які можуть зібрати дуже багато шумоподібних бічних сигнатур. Але як відзначають дослідники, це дуже складне завдання. Більше того, цю задачу можна ще більше ускладнити, застосувавши звичайне шифрування як додатковий рівень захисту. Команді з Прінстона вдалося не тільки втілити всю запропоновану схему в одному кремнієвому чіпі, а ще й виготовити її із застосуванням стандартної технології напівпровідникового виробництва.