Топ-5 дата-центрів України

Щоб зберігати дані безпечно і надійно, власники бізнесу звертаються до послуг дата-центру. Хоч в Україні кількість центрів обробки даних не така велика, але розглянемо рейтинг найкращих.


  • Датацентр «Парковий»

 Введений у комерційну експлуатацію у 2013 році і наразі є найтехнологічнішим та найбільшим в Україні. «Парковий» має партнерів на території Європейського Союзу, що розширює можливості клієнтів щодо розвитку та захисту бізнесу.


Його головні замовники - великі корпорації. У дата-центрі розташовані дані найбільшого в Україні хмарного клієнту - Укрпошти. На сьогодні дата-центр готує до запуску нову послугу у сфері Public Cloud (Ucloud).


  • ЦОД DeNovo

Орієнтується на середній та великий бізнес. Масштаб хмари постійно збільшується. Дата-центр вже в шість разів первищує свій початковий розмір. Портфель включає в себе класичний IaaS - віртуальну приватну хмару, StaaS - хмарну СХД, гібридну хмару та інші сервіси.


Це єдиний дата-центр в Україні, який будували за модульним принципом. Тобто кожен модуль — це фізично обмежений простір, який приєднується до загальних систем енергоощадження і підтримки мікроклімату.  Це майданчик розміщення найбільшої IaaS хмари в Україні. У 2017 році De Novo запустила вже другий центр обробки даних. Його загальна місткість - 360 шафо-місць. На сьогодні клієнтами De Novo є найбільші банки країни.

  • Дата-центр компанії «Воля»

Компанія «Воля» володіє найширшими можливостями розміщення обладнання у своїх комерційних ЦОД. На двох її майданчиках створено інфраструктуру для встановлення близько 10 тис. юнітів.


Дата-центр «Волі» має у розпорядженні дві діючі зали призначені для різних типів клієнтів. Перший орієнтований на широкий спектр організацій, а друга зала призначена для корпоративних замовників.


Дата-центр «Воля» пропонує послуги Public Cloud. Має такі бізнес-рішення у хмарі як бухгалтерія, СRM та відеоконференцзв'язок. Його інфраструктура зайнята більш ніж на 65%, близько 10% клієнтів дата-центру вже користуються хмарними послугами.


  • МТС Україна

У серпні 2013 року завершилося будівництво центру обробки даних компанії "МТС Україна". Його було реалізовано менш ніж за 10 місяців.

Дата-центр готовий здавати в оренду близько 7 тис. юнітів під приватні хмари - майже половину своїх потужностей. Наразі будується ще один ЦОД в Одесі.


Проектна електрична потужність дата-центру складає 1,6 мВт для ІТ систем, що робить дата-центр МТС одним з найпотужніших на території України. Дата-центр дозволяє реалізовувати послуги саме на базі «хмарної» інфраструктури.



  • Мобільний ЦОД «Укртелекому»

Дата-центр національного оператора зв'язку ВАТ «Укртелеком» існує вже понад три роки. Його було реалізовано створенням потужного територіально-розподіленого центру обробки даних. Шість ЦОД, головний та п'ять регіональних, формують одне ціле. Загалом вони здатні обслуговувати понад 30 тисяч корпоративних користувачів.

Зараз у новому ЦОД знаходиться 80 шаф виробництва АРС by Schneider Electric з ефективною ємністю 44U кожен.Охолодження обладнання забезпечують зальні кондиціонери Emerson Liebert  з загальною холодопродуктивністю до 160 кВт.


Клієнти не мають фізичного доступу до основної зали, всі маніпуляції здійснюють лише фахівці оператора. Компаніям надається лише віддалений доступ через мережу.