За допомогою фейкових «романтичних» акаунтів шахраї заробили $547 млн

За 2021 рік шахраї заробили 547 млн доларів, 139 з яких вони тримають у криптовалюті. Гроші зароблялися на «романтичних» акаунтах-жебраках на сайтах знайомств та у соціальних мережах. Порівняно з 2020 роком ця сума зросла на 240 млн доларів. Про це йдеться у звіті федеральної торгової комісії.


Шахраї створюють підставні облікові записи в додатках для знайомств та фейкові сторінки в соцмережах. Іноді вони навіть видають себе за реальних друзів жертви. Спочатку зловмисники ретельно вивчають профіль людини, запам’ятовують її хобі та інтереси, а під час знайомства використовують цю інформацію на свою користь. Вони заводять дружні чи навіть романтичні стосунки з жертвою, але выдмовляються від особистих зустрічей.


Після зближення вони починають просити гроші на подарунки, на ліки для близької людини чи на квиток до міста жертви. Іноді пропонують свою допомогу в інвестиціях та забирають кошти собі.


Аналіз Федеральної торгової комісії показав, що шахраї все частіше почали використовувати романтичний підтекст у своїх маніпуляціях. Ошукані користувачі розповіли, що їх просили надсилати кошти зразу на криптовалютні гаманці або поповнювати рахунки подарункових банківських карток із можливістю зняття грошей.


Користувачі від 18 до 29 років попадають у цю пастку найчастіше. У середньому, користувачі такого віку відправляли зловмисникам по 750 доларів. За 2021 рік таким чином зловмисники зібрали 547 млн доларів і з них 139 млн у криптовалюті.


Федеральна торгова комісія підготувала поради, які допоможуть користувачам не повестися на брехню:


  • пам'ятайте, що ніхто при здоровому глузді не проситиме надіслати гроші на криптовалютний рахунок або подарункову картку. Так зазвичай роблять шахраї, які хочуть приховати сліди злочину;

  • не надсилайте гроші тим, кого ви не знаєте в реальному житті, краще переконайтеся в тому, що по той бік екрану сидить справжня людина;

  • Перевірте аватарку співрозмовника. Шахраї зазвичай не використовують свої справжні фотографії. Пошукова система може показати вам фотосток, з якого взяли зображення чи профіль реальної людини, за якою ховається зловмисник.