Для крадіжки криптовалюти використовують шкідливі токени

Дослідники Check Point Research (CPR) описали схему зловмисників, за допомогою якої вони крадуть криптовалюту.


Хакери використовують метод "смикання килимка". Вони налаштовують смарт-контракти таким чином, що назва, символ токена та деякі його функції змінюється. Смарт-контракти - це програми, що зберігаються в блокчейні. 


Після того як шахраї змінюють деякі атрибути смарт-контрактів, вони працюють з функціями переказу грошей, блокують змогу продавати, збільшувати розмір комісії та інше. Більшість таких маніпуляцій пов'язані з переказом грошей.


Щоб популяризувати свій проєкт, зловмисники використовують соціальні мережі такі як Twitter, Discord, Telegram. Саме так люди починають купувати їх валюту.


Після досягнення бажаної суми, всі гроші з контракту виводяться, а всі акаунти в соціальних мережах видаляються.


  • Як виглядає підроблена криптовалюта?

Деякі токени включають комісію за купівлю та продаж у розмірі 99%, крадіжка відбувається ще на першому етапі;


За допомогою деяких, власник може примножувати їх у своєму гаманці і потім продавати.


  • Як залишатися в безпеці та не втратити свої гроші?

Щоб убезпечити себе, потрібно мати як мінімум два різні криптогаманці. Один із них можна використовувати для зберігання коштів, інший – для торгівлі та обміну.


Треба уважно передивлятись, куди Ви вводите свої дані. Часто шахраї проводять махінації, завдяки рекламним оголошенням, на які можна випадково натиснути та ввести свої паролі.


Перед відправкою великої суми, краще спочатку надіслати мінімальну тестову транзакцію. У цьому випадку, навіть якщо ви відправите її на підроблений гаманець, ви відразу виявите обман.



Один із найкращих заходів захисту від будь-якого типу кібератак – активація двофакторної аутентифікації. У такому випадку зловмисник не потрапить до вашого облікового запису, якщо ви не підтвердите повідомлення для додаткової перевірки, яке прийде на вашу пошту.