Як правильно вибрати блок живлення для ПК?

Якісне джерело живлення є необхідним для стабільної роботи будь-якого ПК. Крім процесора та материнської плати, треба звертати значну увагу на вибір блоку живлення. Цей елемент пристрою є своєрідним фільтром, перехідною ланкою між вашою електромережею та компонентами комп'ютера. Якщо у вас відсутній мережевий фільтр чи джерело безперебійного живлення, блок живлення буде нести основне навантаження у момент перепадів напруги. 

 

На що слід звертати увагу?

  •  Розмір. Форм-фактор

Багато хто починає підбирати блок живлення з калькуляції потужності. 

Але все ж таки спочатку слід дивитися на розмір та форм-фактор. Пристрій повинен точно вміщатися в корпус, він також може бути трохи меншим.

 

  •  Потужність. Сертифікація за ККД

Щоб визначити потужність, можна скористатися спеціальним онлайн-калькулятором. Ось два популярних інструменти від виробників БЖ: BeQuiet та Cooler Master. Ці інструменти дозволяють врахувати навіть кількість USB портів, через які ви будете підключати гаджети.

 

  •  Пікова та постійна потужності

Часто пікова і номінальна потужності розрізняються на 30-40%. Отож, треба бути вкрай уважними – чимало виробників вказують пікову потужність просто в назві моделі. Тому перед купівлею слід добре вивчити специфікацію товару.

 

  •  Сертифікати відповідності стандарту ККД

У міжнародному стандарті якості Energy Star 4.0.йдеться про те, що ККД блоків живлення має бути вище 80%. ККД – це відношення вхідної потужності до тієї, яку ми отримуємо на виході. 

 

Чим вищий рівень сертифіката й показник ККД, тим менше споживання електроенергії. Максимальну енергоефективність блоку живлення ми отримуємо за обставин, коли він завантажений приблизно на 50% від загального ресурсу. БЖ повинен бути в 2 рази потужніше ніж вам необхідно, адже всі компоненти ПК заряджаються від блоку живлення на постійній основі.

  

  •  Тип підключення

За типом підключення всі БЖ поділяються на три типи: 

 
Стандартні - всі кабелі впаяно безпосередньо у блок живлення і вони незнімні.

Модульні блоки живлення - всі кабелі в таких БЖ є знімними. При складанні ПК ви можете використовувати тільки ті кабелі, які вам потрібні, і відкласти інші до виникнення необхідності. 

Частково модульні - кабель підключення до материнської плати та процесора монолітні, а всі решта знімні.

  •  Охолодження

Блок живлення розподіляє потоки електроенергії, отже він досягає високих температур. Тому в ньому обов'язково наявна система охолодження. Є три розміри кулерів:

80 мм – найбільш шумні. Такі встановлюють на найменш потужні БЖ для офісних і домашніх ПК; 

120 мм – це стандарт під середньо-ігрові збірки і з загальною потужністю приблизно до 700 Вт;

135-140 мм – вентилятори, що встановлюють на найпотужніші блоки живлення.

  

Щоб знайти якісний блок живлення, ви можете подивитись тест-огляди від експертів чи майстрів з сервісних центрів. Завдяки такому контенту, ви можете приблизно уявити собі рівень виконання тієї чи іншої моделі.

Наші експерти теж з радістю проконсультують вас та допоможуть вибрати необхідне обладнання.

Детальніше про товар:

https://stack-systems.com.ua/uk/servers/servers-components/power-supply