Що таке комутатор L3 рівня та в чому його особливості?

З часом мережеві додатки стають все більш різноманітними, збільшується кількість конвергентних мереж. Для їхнього захисту і використовують новий мережевий комутатор рівня 3. Його ефективно впроваджують у центрах обробки даних, в комплексних корпоративних мережах, комерційних додатках та у більш складних клієнтських проектах.

Назви рівнів відображають тип взаємодії систем. Рівень 3 означає, що крім пакетного аналізу по МАСам, комутатори вміють ще й працювати з IP-адресами. Комутатори L3 можуть бути тільки керованими. Такий девайс здатний грати роль внутрішнього маршрутизатора в рамках локальної мережі. Світч може визначати шляхи передачі даних та вибирати найкоротші маршрути.

Хоча на базі світча L3 не створити зовнішню розгалужену мережу з BGP маршрутизацією, але такі комутатори цілком справляються з локальною маршрутизацією. Це дає можливість заощадити на роутерах й організувати мережу за допомогою універсального підходу.

Комутатори рівня 3 обробляють маршрутизацію пакетів завдяки логічній адресації та управлінню підмережею. Комутатори рівня 3 перевіряють IP-адреси джерела та одержувача кожного пакета даних у своїй таблиці IP-маршрутизації та визначають найкращу адресу для подальшого пересилання пакета. 

Традиційно комутатори L3 використовуються  в локальних та територіальних мережах. Пристрої забезпечують швидкодіючу передачу даних на відміну від маршрутизаторів, які традиційно здійснюють низькошвидкісний доступ до розподіленої мережі. 

  • Чим відрізняється?
Основна відмінність між комутаторами рівня 2 та рівня 3 – це функція маршрутизації. Комутатор рівня 2 працює тільки з MAC-адресами, ігноруючи IP-адреси та елементи вищих рівнів. Комутатор рівня 3 виконує всі функції комутатора рівня 2. Крім того, пристрій має не тільки таблицю MAC-адрес, а ще й таблицю маршрутизації IP-адрес. Він також з'єднує кілька локальних пристроїв обчислювальної мережі VLAN і забезпечує маршрутизацію пакетів між різними VLAN. 

  • Як Вибрати?

При виборі між комутаторами рівня 2 та рівня 3 варто заздалегідь продумати, де і як ви будете використовувати комутатор. У разі наявності домену рівня 2, комутатор того ж рівня буде хорошим рішенням.

Однак, якщо вам необхідна маршрутизація між внутрішньою локальною мережею VLAN, комутатор рівня 3 буде кращим варіантом.

  • Популярні міфи 

Комутатори L3 швидші за L2

Неправда. Пропускна здатність не залежить від цього. На швидкість впливають програмне та апаратне забезпечення, інтерфейс та підтримка певних стандартів.

L2 вже застаріли

Неправда. Виробники випускають моделі обох рівнів. Пристрої L2 і наразі користуються великою популярністю серед користувачів.

Світч L3 стане в нагоді:

  • щоб об’єднати всі пристрої рівня доступу один з одним;
  • для виконання маршрутизації між підмережами VLAN;
  • для забезпечення необхідного рівня ширини пропускання — QoS;
  • щоб управляти трафіком за допомогою ACL;
  • щоб підвищити безпеку — для більш гнучких налаштувань доступу;
  • для контролю та управління трафіку на рівні IP-адрес.

Придбати комутатори  L3 Ви можете прямо у нас на сайті. Наші фахівці з радістю проконсультують Вас та дадуть відповідь на всі питання.


Детальніше про товар:

https://stack-systems.com.ua/uk/catalogsearch/result/?q=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+L3