У Львові винайшли першу “розумну” парковку

У Львові створили першу парковку, яка зможе розв'язати проблему паркування у місті. Боротися з проблемою паркомісць вирішили більш інноваційними методами.

Сучасні проблеми - сучасні рішення. На базі Tech StartUp School вони розробили технологію, яка повністю допоможе врегулювати процес паркування. На такій парковці забронювати місце можна заздалегідь. Для цього там встановлені спеціальні датчики, які контролюють кількість зайнятих місць та подають сигнал на базову станцію. Мікрокомп'ютер з антеною приймає сигнал та збирає інформацію про заповненість парковки. Згодом вона відображається у спеціальному мобільному додатку. Паркувальне місце змінює колір на сірий якщо зайнято, і навпаки, на зелений - якщо вільне. Це зекономить час водіїв та значно полегшить пересування містом.

До того ж у додатку є можливість оплатити простій, забронювати собі паркомісце на стільки годин, на скільки потрібно чи дізнатися, коли воно звільниться. На “розумній” парковці також встановлені озонатори та зарядні станції для електромобілів. Така “розумна” парковка обійдеться в 1 тисячу доларів.

Розробник «Розумної парковки» Андрій Косак розповів, що у 2022 році такі стоянки планують облаштувати вже у всьому місті. Він також зазначив, що це не лише комерційний проєкт, а й науково-дослідницький. Датчики збиратимуть потрібну для влади інформацію щодо ситуації з обігом транспорту в місті. Така технологія значно спростить паркування у центрі міста, де кількість місць для авто сильно обмежена.